pondělí 29. února 2016

ROHLÍKY - klasické tukové



( 8 kusů )

275ml  vlažné vody
1 lžička cukru
15g soli
20g čerstvého droždí
30g sádla
500g polohrubé mouky
(3 lžíce pšeničných klíčků)
-
Co se týče mouky je celkem jedno, jestli  použijete čistě polohrubou, hladkou a nebo jejich mix.
Moje osobní zkušenost, že z polohrubé vydrží déle chutné.
Pokud chcete použít celozrnnou mouku a nebo špaldu není vůbec problém.
Jen z celozrnné jsou více hutné, ale přesto chutné ;-)
-
Zadělat těsto můžete jak v pekárně, tak v robotu a nebo růčo.
V robotu nechte hníst cca 10 minut, dokud se těsto nespojí do kompaktní koule.
Nádobu na kynutí uzavřete a nebo vložte do igelitu.
Nechte kynou hodinu a nebo dokud těsto nezdvojnásobí objem. 
-
-
Těsto vůbec nelepí a není potřeba podsypávat. Rozdělte ho na osm dílů a každý vyválejte na
trojúhelník, který srolujete a směrem od středu ke krajům rozválíte.
-
-
-
-
Po čtyřech kusech necháte na pečícím papíře kynout 30 - 45 minut.
Mezitím rozpálíte troubu na maximum (250°C) .
Ideální je, když máte pečící kámen. Pokud ne, tak rozpalte jeden plech na pečení a jeden plech na horkou vodu.
-
-
Před pečením rohlíky potřete vodou a popřípadě posypte semínky, sýrem či solí.
Vložte je do trouby a do plechu na dně trouby vlijte hrnek horké vody.
Pozor na páru a rychle zavřete dvířka a nastavte minutku na cca 15 minut.
Čas a barvu si u prvního plechu ohlídejte.
Každá trouba peče jinak a maximum nahřátí má jinde.
-
Horké rohlíky znova pokropte čistou vodou a nechte chladnout na mřížce.
Na kropení je ideální rozprašovač na vodu.
-
Dobrou chuť !







Žádné komentáře:

Okomentovat