sobota 23. ledna 2016

VEGETA bez glutamátu



Připravte si sušenou zeleninu a nebo vegetu doma a bez glutamátu s velkým množstvím soli.

Jediné co k tomu budete potřebovat je zelenina ,nůž ,struhadlo a sušičku na ovoce a zeleninu.
Pokud si budete chtít svou rozmixovanou zeleninu osolit a osladit ,tak jak je to u kupované ,tak klidně můžete . Já ale sůl a cukr nepřidávám. Nejste totiž potom omezeni množstvím zeleniny ,kterou chcete přidat do jídla.
Část zeleniny si nechám v nastrouhané podobě a část rozmixuji.
Nastrouhaná sušená zelenina se po uvaření třeba v polévce vrátí do původního tvaru a nikdo nepozná, že byla vůbec kdy sušená. 
Takto připravenou zeleninu můžete použít nejen do polevek ,ale i do omáček a pod maso.
Směs jakou si namícháte záleží jen na vás. Já kromě základní kořenové zeleniny přidávám s oblibou i nať petržele, celeru, libeček ....



( 1l sklenice )



1/2 celeru
2 petržele
4 mrkve
3 stonky řap. celeru
1/2 pórku
1 červená cibule
2 žluté cibule
2 jarní cibulky
petřželová nať



( 3 KL soli + 1 KL cukru )



Kořenovou zeleninu nastrouhejte na hrubém struhadle a zbytek zeleniny nakrájejte na podobnou velikost.
Směs promíchejte a rovnoměrně v jedné vrstvě rozprostřete na jednotlivá patra sušičky. Čas sušení zeleniny je závislý na značce sušičky a teplotě kterou nastavíte. Moje sušička má sice 9 pater ,ale suší déle ,než jiná sušička ,kterou jsem měla možnost vyzkoušet. Suším na 70°C po dobu několika hodin. V průběhu sušení jednotlivá patra prohazuji . 
Usušenou zeleninu skladujte v suchu a dobře uzavřené sklenici mimo přímé světlo.








Žádné komentáře:

Okomentovat