pátek 8. dubna 2016

Tom Yum Goong - Thajská krevetová polévka


(4 porce)


Tato polévka je ve světě nejznámějším Thajským jídlem. Dokonce je tak oblíbená, že natočili film se stejným názvem.
Je výborná, kyselá, ostrá a je prostě YUMMY !
Podle četnosti surovin to vypadá na dlouhé vaření, ale tato polévka je za deset minut hotová.
Vše si dopředu nakrájejte, krevety si očistěte a vodu na polévku si předvařte v konvici.
Pokud máte doma ale kuřecí vývar, tak ho klidně použijte.

1 litr vařící vody
2 stonky citrónové trávy
3 kafírové listy 
(pokud neseženete, tak nastrouhejte kůru z limety)
3 cm galangalu (nebo zázvor)
5 žampiónů
20 krevet
chilli papričky + pastu
(tamarindovou pastu)
2 jarní cibulky
2 limety
1/2 plechovky kokosového mléka
čerstvý koriandr
rybí omáčka
1-2 lžičky třtinového/palmového cukru
(rýžový ocet)

V tomto receptu je několik surovin, které pokud nebydlíte ve velkém městě nebude jednoduché sehnat.
Galangal, ale můžete nahradit zázvorem. Kafírové listy limetovou kůrou, ale je nutné dát pro citrusovou chuť citrónovou trávu. Tu před krájením nasekněte tupou stranou nože. Jen tak uvolní své aroma. 
Krevety raději kupte syrové a nebo mražené. Ty růžové předvařené už nejsou ono.
Když seženete neloupané, tak nevadí. Krunýře a hlavičky můžete použít na vývar z kterého uvaříte polévku.
Ostatní suroviny jako limeta, koriandr, kok.mléko, chilli a rybí omáčka dnes už koupíte v každém větším supermarketu.


Tamarindová pasta do originál receptu nepatří, ale její chuť je citrusová a je
 v ní jak zázvor, tak i citrónová tráva. Navíc jsem se na ní stala závislou a tak jsem ji 
prostě musela přidat ;-)
V Asijských tržnicích se prodává přímo pasta na Tom Yum polévku. Obsahuje všechny bylinky,koření a i krevety.
Já tuto pastu doma nemám, ale nebyl problém si vyrobit něco podobného.
Podrtila jsem cit.trávu, zázvor, chilli a sušené krevety (ochucené). K tomu jsem dala lžíci tamarindové pasty a olej. 


Když máte vše potřebné k přípravě polévky nachystané, tak můžete začít !

-

Do hrnce si dejte horkou vodu a nebo ohřejte vývar (kuřecí/krevetí).
Dále přidejte citrónovou trávu, kafírové listy a galangal. Vařte přibližně 2 minutky a můžete přidat 
houby, chilli papričky a nakrájené stonky z koriandru.
Vařte další 2 až 3 minuty a vložte krevety, chilli pastu (Tom Yum pastu) a jarní cibulky. Nezapomeňte stejně jako já, že nějaké vám musí zůstat na dokončení polévky při servírování ;-)
Povařte přibližně stejnou dobu jako houby a vmíchejte kokosové mléko společně s koriandrem.
Nechte minutku provařit a dochuťte rybí omáčkou, cukrem a limetovou šťávou.
Rybí omáčka se dává nejen pro svou chuť, ale zároveň funguje i jako sůl, která se do polévky vůbec nepřidává.
Já mám ráda hodně kyselou a ostrou, proto si do hotové polévky dávám ještě čerstvé chilli a rýžový ocet.


Dobrou ostrou chuť  !


4 komentáře:

  1. děkuji, pokusím se s někým domluvit, ale když 90% jich mluví česky blbě

    OdpovědětVymazat
  2. Alena Draxlerova17. února 2018 v 14:17

    Gabi muzu tam dat jen kureci maso krevety a Calamari nemusim :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Můžeš tam dát co chceš. Stejně co rodina, to jiný recept. Já někdy dám krevety, někdy kuřecí, někdy kalamary ...
      Někdy jen jedno a nebo různou směs. Záleží co máš doma a co ti chutná

      Vymazat