Stránky

pátek 22. července 2016

Indická polévka z pečené mrkve


( 4 porce )


1 kg mrkve
1 litr zeleninového/kuřecího vývaru
1 velká cibule
4 stonky řapíkatého celeru
1 malý bílý jogurt
2 rohlíky
máslo/oliv.olej
1 lžičku kurkumy
1/2 lžičky koriandru, římského kmínu, skořice
10 kuliček černého pepře
1/2 hvězdičky badyánu
4 kuličky Nového koření
2 lžičky hrubé mořské soli
1 cm silný plátek zázvoru (nastrouhaný)
1 citrón
petrželová nať
( chilli pasta )

Tato polévka je velmi hustá a krémová. Myslím tedy, že vám bude stejně jako nám bohatě stačit jako hlavní chod. Když použijete zeleninový vývar a nebo jen vodu, bude navíc i vegetariánská ;-)
-
Nejlepší je začít tím, že si celé koření nasucho opražíte, aby se krásně rozvonělo. Opražené koření přidejte do hmoždíře k tomu již namletému, přidejte hrubou mořskou sůl a rozemelte na velmi jemnou směs. Vůně to bude opravdu omamná a mělo by vám vzniknout zhruba tři lžičky čerstvého koření (použijte všechno) .
Mrkev si oloupejte a na hrubém struhadle nastrouhejte.
V hrnci si na přepuštěném másle (Ghí) a nebo olivovém oleji orestujte cibuli a řapíkatý celer. S krájením na extra drobno si nedělejte starosti. Polévka se bude stejně mixovat, tak na co se s tím párat.
Když má cibulka krásně zlatavou barvu, tak přidejte mrkev,zázvor a směs drceného koření.
Opékejte dokud není mrkev krásně hnědá. Cukr v mrkve karamelizuje celkem rychle, tak dejte pozor, ať se vám to nespálí. Zalijte vývarem a pod pokličkou vařte cca 20 minut.
Polévku rozmixujte ponorným mixérem krásně dohladka a dochuťte solí a šťávou z cirónu.
Na talíři ozdobte krutóny dělanými na másle, jogurtem a petrželkou.
Kdo má rád může až na talíři přidat i trochu chilli pasty pro případ, že budou polévku jíst i děti ;-)

Dobrou chuť  !

Žádné komentáře:

Okomentovat