pondělí 5. září 2016

Chimichurii





Chimichurii je omáčka na grilovaná masa původem z Agrentýnské a Urugvajské kuchyně. Její název pochází z 19. století kdy se Baskové usadili v Agrentýně. 
Existují dvě varianty : Zelená - chimichurii verde a červená - chimichurii rojo.

V zelené verzi najdete petržel, oregáno, česnek, chilli, vinný ocet, olej ...
V červené pak papriky, rajčata, chilli, česnek, vinný ocet, olej ...

Přesný recept ovšem není. I z toho plyne název této omáčky a často i marinády na maso. Její volný překlad zní  " směs několika věcí, bez konkrétního pořadí " .

V této mé verzi jsem vynechala oregáno, proto že byla určena k Asijskému jídlu.
Recept je ale velmi jednoduchý a k přípravě vám bude stačit jen nůž, prkénko a kamenný hmoždíř. 


 svazek petržele (plocholistá)
4  stroužky česneku
1 hrnek řepkového oleje
1 a 1/2 lžičky chilli vloček
1 lžička hrubé soli
10 kuliček černého pepře
šťáva z limety


Petrželku si nejprve operte a pokrájejte na menší kousky. Česnek na plátky a přidejte sůl s pepřem. Pomocí paličky rozmělněte a přilívejte malým pramínkem olej. Dochuťte chilli a štávou z limety.
Hotovou omáčku dejte do vyvařené sklenice a pevně uzavřete. V lednici vám vydrží dlouho a pokud budete používat vždy čistou lžíci, tak není třeba ani sterilovat.

V chimichurii musí být vždy dominantní chuť petržele a česneku. V závislosti na použití můžete dodat i trochu jiných bylinek jako je koriandr, rozmarýn, tymián ... 



Dobrou chuť   !


Žádné komentáře:

Okomentovat