čtvrtek 29. září 2016

Rychlé domácí krokety


( 4 - 6 porcí )


Na krokety je spousty receptů a bohužel musíte s jejich přípravou počítat dost dopředu. Brambory se totiž musí vařit tři čtvrtě hodiny ve slupce a pak teprve zpracovávat.
Tento můj recept vám pomůže, když si během vaření vzpomenete, že jako přílohu potřebujete právě krokety ;-)

cca 500 g brambor
sůl 
vodu
muškátový oříšek
200g hrubé mouky
1/2 lžičky prášku do pečiva
2 vejce (žloutky oddělit)
1 hrnek strouhanky
0.75 l  řepkového oleje

Brambory si klasicky oloupejte a dejte vařit ve slané vodě. Když jsou měkké, tak je slijte a pomocí elektrického hnětače s háky 
brambory promíchejte. Přidejte mouku promíchanou s kypřícím práškem do pečiva, solí a trochou muškátového oříšku.
Zašlehejte i vždy po jednom žloutku a vytvořené těsto můžete okamžitě tvarovat.
Pokud budete dělat kuličky, tak ani nemusíte podsypávat moukou. Pokud budete ale dělat válečky, tak je lepší si malinko mouky na vál dát. Není ji ale potřeba nějak moc.


Zbylé bílky rozkvedlejte s trochou vody. Pěnu dejte stranou a připravenou strouhanku prosejte přes sítko. Povrch kroket bude krásně jemný a do oleje nebudou padat velké kusy strouhanky.
-
Jednotlivé krokety obalte v bílku a pak ve strouhance. Ještě jednou tvar dolaďte na vále (strouhanka se líp přilepí) a vhazujte opatrně do oleje, který by měl mít teplotu 180°C .
-
Hotové krokety nechte na ubrousku okapat a podávejte.


Dobrou chuť  ! 

1 komentář:

  1. Suuuuper! Hrozně dlouho jsem hledala recept na takhle krásné krokety a konečně jsem ho našla. Nedávno jsem si domu pořizovala nový hnětač těsta , takže si myslím, že ta příprava bude hned o to jednodušší a doufám, že se mi to konečně už podaří :-)

    OdpovědětVymazat