středa 5. října 2016

Tažený jablkový štrúdl s brusinkami a mandlemi


( 2 nohavice )


150 g hladké mouky
150 g polohrubé mouky
150 ml teplé vody 
6 lžic oleje
1 lžíce octa
1 zarovnaná lžička soli


Nejprve si smíchejte všechny sypké suroviny. Potom přidejte i mokré krom vody a opět promíchejte.
Naposledy postupně přilijte i teplou vodu ( cca 40°C ).
Ke zpracování těsta můžete použít robota, ruce a nebo elektrický šlehač s háky.
Každopádně musíte těsto zpracovávat tak dlouho, dokud se vám nepřestane lepit na mísu a ruce.



Těsto je krásně měkké a vláčné. Utvořte z něho úhledný bochánek a ten pomažte ze všech stran olejem. Vložit ho můžete do sáčku, fólie a nebo krabičky s víčkem. Nechte jeden a půl hodiny na teplém místě odležet a mezi tím si připravte náplň.



Tento štrúdl má jablečnou náplň ...

oloupaná jablka
strouhanka
cukr
rozinky (brusinky)
ořechy (mandle)
  skořice  
máslo

... dělat ale můžete i jiné, jako je maková s višněmi, ořechové, tvarohové s ovocem -
variant je mnoho. Důležité je, ale myslet na to, že je třeba mít ve štrúdlu něco mokrého.
Třeba jako makový do kterého se přidávají naložené vypeckované višně. 
-
Jablka můžete krájet na plátky, kostičky a nebo strouhat. Pokud je nastrouháte nezapomeňte, že jablka se musí vymačkat. Těsto je příliš jemné a jablek je poměrně hodně.


Na vytahovaní těsta budete potřebovat větší stůl, ubrus a nebo prostěradlo a mouku.
Plátěné prostěradlo si poprašte moukou a do středu vyklopte těsto.
V žádném případě ho ale nesmíte HNÍST !!!
Pokud tak uděláte, musíte znovu čekat, než se opět odleží.



Nejprve ho prsty opatrně vytvarujte přibližně do obdélníku a poté si pomozte válečkem.
Až když má těsto sílu něco okolo půl centimetru můžete začít vytahovat ručně.
-
Hřbety rukou si pomoučněte a opatrně vytahujte těsto do všech stran. Chvílemi si budete připadat jakoby jste se vrátili v čase a na táboře hráli Ameriku kolem pin-pongového stolu :-D
Pokud vám to velikost stolu dovolí, tak těsto klidně přetáhněte až přes okraj desky stolu. Jestli že ho máte příliš velký, tak jen tolik, aby se vám těsto netrhalo a dalo se přes něj číst.



To že se pod těstem drží bublina vzduchu není vůbec naškodu. Naopak je to známka, že těsto je krásně tenké.



Těsto si pokapejte rozpuštěným máslem. Na okraji stolu si těsto posypte strouhankou a navršte po celé délce jablečnou náplň. Pokud chcete dělat 2 - 3 nohavice, tak mezi nimi udělejte mezeru.




Druhá varianta je, že chcete mít těsto i uvnitř štrúdlu a to potom posypte strouhankou celé těsto a jablečnou náplň rozdělte všude. 
Rolování se provádí stejně a to pomocí prostěradla, kdy se jen nadzvedává a štrúdl se sám roluje.
Kraje zaštípněte a zahrňte vespod. Pokud děláte několik nohavic zároveň, tak v mezeře kde není náplň těsto jen překruťte a opět založte vespod.
-
Jednotlivé nohavice překulte na plech s peč.papírem a pomažte rozpuštěným máslem.
Jestliže by se vám měli štrúdly dotýkat, tak mezi ně dejte vrstvu pečícího papíru.




Pečte ve vyhřáté troubě na 180°C po dobu 35 minut.

Návod je myslím celkem podrobný, ale pokud STÁLE NEVÍTE a potřebujete to vidět, tak vám určitě pomůže toto VIDEO.


Dobrou chuť  !

Žádné komentáře:

Okomentovat