úterý 1. listopadu 2016

Cibulová marmeláda jinak





1 kg červené cibule
olivový olej
1 chilli paprička
4 stroužky česneku
2 bobkové listy
1/2 lžičky pepře
1 lžička mořské soli - hrubé
1 lžička koření 5 vůní
zázvor (3 cm)
-
200g třtinového cukru
2 lžíce hoisin omáčky
1 lžíce tmavé sojové omáčky
100ml červeného vína
100ml jablečného octa


Tato cibulová marmeláda měla být původně čistě Francouzského rázu. Při vaření mi to ale nedalo a už při přidání chilli papričky mi bylo jasné, že se to opět zvrhne v Asii :-D
Rozhodně to ale nebyla špatná volba. i když jsem k ní podávala sýr s modrou plísní, tak se to k sobě báječně hodilo.
-
Pokud se chcete do výroby marmelády pustit, tak si připravte větší, ale nízký hrnec se silnějším dnem.
Musíte se obrnět trpělivostí a oloupat kilo cibule a poté ji nakrájet na půl kolečka a vetší cibule na čtvrt kolečka.
-
Do hrnce si dejte dostatek oleje tak, aby bylo dno pokryto. Vhoďte česnek na hrubší kousky a jednu chilli papričku na kolečka. U nás máme rádi ostré a tak jsem dala celou i se semínky.


Nechte mírně zesklovatět a vhoďte i cibuli. Jakmile zmenší svůj objem a lehce povadne přidejte i veškeré koření, sůl a cukr.


Teď musíte několik minut restovat, dokud se nevydusí všechna přebytečná voda.
Jakmile je pryč, tak přisypte cukr, hoisin omáčku a sojovku.
Znova několik restujte, aby vše krásně zkaramelizovalo.
-
Teď už můžete přidat víno a po chvilce i ocet.
Nechte svařit na konzistenci marmelády - ochutnejte a pokud je vše v pořádku, tak ještě horké plňte do čistých a vyvařených sklenic.  


Dobrou chuť  !

Žádné komentáře:

Okomentovat