pátek 4. listopadu 2016

SHUMAI - Dim Sum knedlíčky


( 20 knedlíčků )


Knedlíčky Shumai s krevetami a vepřovým jsou nejen populární v Číně, ale čím dál víc i v Thajsku.
Dělají se v páře a jsou dokonale šťavnaté.
Pálivost si určíte sami tím, jak ostrou zvolíte chilli papričku do omáčky.
Proto je u nás celkem běžné, že knedlíčky jí i naše děti.

300g vepřového bůčku ( libovější )
150g syrových krevet
bílý pepř
1 lžíce rýžového vína
1 lžíce světlé sojové omáčky
1 lžička sezamového oleje
5 hub šhitaké
2 plátky zázvoru - pokrájet (1 lžíce)
1 jarní cibulka
2 stroužky česneku
2 lžičky ústřicové omáčky
2 lžíce rybí omáčky
1 lžička kukuřičného škrobu
Těsto na wonton knedlíčky
( toto těsto si ale můžete vyrobit i doma )

Vepřové maso si pomelte a přidejte k němu i krevety, které je třeba rozkutrovat na pastu. Dále přidejte všechny ostatní suroviny a škrob. Promíchejte a nechte v lednici  nejméně 30 minut odležet.



Mezi tím si můžete vyrobit těsto na knedlíčky.
Pokud se vám do toho nechce, tak musíte hledat obchod, kde ho seženete chlazené a nebo mražené.
Výroba je ale velmi jednoduchá ;-)

TĚSTO :

130g hladké mouky
1 vejce
špetka soli
40ml vody
špetka kurkumy 
škrob na podsypávání

Veškeré suroviny dejte do robota s noži a zapněte. Jestliže se vám utvořila kompaktní koule, tk je to v pořádku.
Přendejte do sáčku a nechte 15 minut odležet.
Znova ručně propracujte, vložte do sáčku a nechte odležet 1 hodinu.
-
Můžete válet válečkem, ale asi nejpohodlnější je použít klasický strojek na nudle.
Z těsta si vytvarujte váleček a ten rozválejte, tak aby ho strojek pobral.
Důkladně poprašte škrobem a projíždějte strojkem, až na nejtenčí velikost.
Nezapomeňte sypat škrobem, aby se vám těsto nelepilo.
Jestli nemáte kulaté vykrajovátko 8 cm v průměru, tak klidně použijte sklenici,či nějaké víčko jako já.
Z této dávky je přibližně 25 kousků. Když vám nějaké zbudou, tak je klidně zamrazte.


 Lžičkou si naberte celkem velké množství náplně.
Kolečko těsta si položte na hřbet ruky lžičku otřete. Vtlačte do ruky a těsto se přirozeně nařasí kolem náplně. Pokud je třeba, tak do upravte prsty a dejte stranou.



Napařovat můžete v tradičních bambusových pařáčcích, el. parních hrncích a nebo na našich pářáčcích na knedlíky. Ve všech případech musíte ale použít na dno pečící papír.



Na dno nalijte vodu, přiklopte a vařte v páře cca 10 minut.
Mezitím si připravte rychlou omáčku na namáčení knedlíčků.

chilli paprička
opražený sezam
1/2 lžičky cukru
1 lžíce rybí omáčky
1 lžíce světlé sojové omáčky
vinný ocet
voda

Omáčku si vylaďte podle chuti přidáním množství vody. Různé omáčky se svou slaností dost liší a tak je třeba ochutnat a přidat vodu podle potřeby.


Knedlíčky zhruba 6 ks na porci podávejte se směsí bylinek (koriandr, thajská bazalka, máčka smrdutá) a salátů. Jednotlivé knedlíčky se do omáčky pouze krátce namočí, tak jako sushi .


Dobrou chuť  !



Žádné komentáře:

Okomentovat