sobota 25. března 2017

THỊT BÒ KHÔ - sušené hovězí maso "Jerky"




Vietnamské sušené maso je výborné jen tak samotné k vínu či pivu, ale je to také nezbytná surovina pro přípravu vynikajícího salátu NỘM BÒ KHÔ.



Příprava sušeného masa je velmi jednoduchá a zvládne ji opravdu každý.
Budete potřebovat :

1 kg hovězího masa (zadní)
4 stonky citrónové trávy
1 lžička sušeného česneku
2 lžíce palmového cukru
chilli vločky podle chuti
1 lžička koření pěti vůní
2 lžíce ústřicové omáčky
1 lžička soli
černý pepř

Maso si nakrájejte po vláknech, tak aby se později dobře trhalo na vlákna.
Ostrým nožem krájejte 3 - 5 mm silné plátky a kdyby vám to nešlo a maso se vám příliš vlnilo, můžete použít malý trik a maso na malou chvilku (20 -30 minut) dát na mrazák.


Ze všech zbylých surovin si připravte marinádu na maso.
-
Citronovou trávu si nejprve nasekejte tupou stranou nože (uvolní více aroma) a teprve potom nasekejte nadrobno. Ideální je čerstvá. ale já mám citrónovou trávu v celých stoncích na mrazáku a tak je stále po ruce.
Kdo máte rádi opravdu pálivé, můžete přidat i lžičku mletého chilli. Kdo méně, dejte jen chilli vločky.
Palmový cukr se kupuje v kouscích ve tvaru polokoule a aby se rychleji rozpustil klidně ho nastrouhejte na jemném struhadle.



Promíchejte s masem, přikryjte fólií a nechte minimálně 4 hodiny odležet.
Pokud máte čas, tak klidně přes noc.
-
Poté vezměte pánev a jen tak na sucho bez oleje plátky opečte. Narovnejte jeden vedle druhého pěkně v jedné vrstvě a když se maso malinko zatáhne ztlumte plamen, přilijte 1 - 2 lžíce vody a přiklopte pokličkou.
Maso absorbuje tekutinu, vy ho dáte stranou a celý proces opakujete, dokud neopečete všechno maso.


Plech na pečení si vyložíte alobalem a maso na něho naskládáte. Opět zase jen v jedné vrstvě, tak aby se maso mohlo rovnoměrně vysušit.


Troubu s grilem zapnete na 200°C a plech umístíte doprostřed trouby. 
Maso v průběhu sušení několikrát otočte. 
-
Suší se 15 - 30 minut v závislosti na troubě a míře vysušení, jako požadujete.
Vietnamské sušené maso nemá být úplně suché a tuhé jako klasické Jerky.
Má být sice na povrchu suché, ale uvnitř stále ještě krásně žvýkavé.
Vychladnout nechte někde na mřížce a skladujte v dóze v lednici.
Takto upravené maso by mělo vydržet minimálně 5 dní. 
Až ho ale ochutnáte, nevydrží ani 5 minut :-)  


Dobrou chuť  !

Žádné komentáře:

Okomentovat