středa 12. dubna 2017

Samosa


( 12 kusů )


TĚSTO:
400g hladké mouky
4 lžíce oleje
cca 200 ml vlažné vody
špetka soli
1/2 lžičky drceného římského kmínu

NÁPLŇ:
500g vařených brambor
1 lžíce Ghí
1/2 cibule
1 hrnek mraženého hrášku
2 stroužky česneku
2 cm čerstvého zázvoru
-
1/2 lžičky kurkumy 
1/2 lžičky mletého koriandru
1/2 lžičky Garam Masala
sůl a pepř

DIP:
bílý jogurt
česnek
čerstvý koriandr



Nejprve si připrav těsto, které je třeba nechat odležet.
Všechny suché suroviny promíchejte v míse. Přidejte olej a dobře zapracujte prsty. Poté po částech přilívejte vodu. Zpracujte ve vláčné těsto, dejte do sáčku a nechte dvě hodiny na lince odležet.


Mezi tím si připravte náplň.
Na pánvi rozehřejte ghí a orestujte nadrobno pokrájenou cibuli, česnek a zázvor.
Přijedte i hrášek a pomačkané studené předem uvařené brambory.
Nasypte koření a pár minut na pánvi opékejte.


Odležené těsto rozdělte na 12 kousků o velikosti pinpongového míčku a přikryjte, aby neoschlo.
rozválejte na tenko do průměru 15 - 18 cm a kolečko rozpulte,


přeložte do tvaru trojúhelníku ...


spojte oba konce ...


utvořte kornoutek a pořádně naplňte. Vejdou se dvě polévkové lžíce ;-)
Pak prsty stiskněte a vytvoříte tak taštičku ve tvaru trojúhelníku.
-
Rozehřejte olej na smažení (150°C) a ve vyšší vrstvě smažte dozlatova.


K samosa můžete podávat nejrůznější chutney a nebo jogurtové dipy třeba s česnekem a koriandrem.


Dobrou chuť  !


Žádné komentáře:

Okomentovat