neděle 5. listopadu 2017

Pekingská kachna






Kachna nebo husa
4 lžíce medu
4 lžíce vody
2 lžíce tmavé sojové omáčky
2 lžíce bílého vinného octa
1 lžička soli
1 lžička pepře
1 balíček koření 5 vůní (5g)
-
4 plátky zázvoru
1 stonek citrónové trávy (není nutné)
-
2 lžíce hoisin omáčky
1 lžička sezamového oleje
voda
1 lžička kukuřičného škrobu
-
pražený sezam


Nejprve je třeba dočistit zbylé peří. Pak přijde na řadu spaření.
Můžete to udělat poléváním horkou vodou a nebo si ve vodě svařte cele koření : skořice, badyánu, pepře, anýzu a fenyklu. Není to ale nutné. V marinádě kterou se bude drůbež potírat bude vůní a chutí dost.
Spařenou drůbež je třeba naplnit vším tím voňavým, aby maso bylo provoněno skrz na skrz.

-

Marinádu si připravíte jednoduše. Med, vodu a sojovku mírně ohřejte, aby se vše důkladně spojilo. Přidejte vše ostatní z první části receptu a 1/3 si dejte stranou.
Do ní přidejte zázvor, citrónovou trávu a vložte do drůbeže. 

-

Jestliže budete nechávat zaschnout ve svislé poloze, tak břišní dutinu zašijte a nebo spíchněte špejlí.
Já marinovala vodorovně a tak jsem pouze biskup ohnula a zastrčila dovnitř.



Zbytkem marinády je třeba drůbež několikrát potřít. Můžete to udělat tak jako já a využít mřížku na grilování. Mezi jednotlivými vrstvami je třeba počkat až téměř do zaschnutí. Potřete 3-5 krát a nechte odkryté do rána v lednici odležet.

-
Ráno je povrch opravdu suchý a drůbež je připravená na pečení. Nejprve je třeba péct drůbež na nižší stupeň pod víkem.
Troubu si zapněte na horni/dolní ohřev.
Dejte tedy maso pod dva plechy (prsy dolů) a pečte bez podlévání 2 hodiny na 120°C (doba se může lišit. Já pekla husu 2kg)


Poté víko sundejte, tuk slijte a na grilovací mřížce na 200°C dopečte. Trvá to cca 1 hodinu . V polovině času otočte a pravidelně potírejte výpekem.

-

Omáčku si připravte tak, že ke zbytku marinády přidejte hoisin omáčku, sezamový olej a vodu s kukuřičným škrobem.
Po svaření, by omáčka měla mít konzistencí připomínat palačinkové těsto.
Kdo si dá tu práci a se zbylého výpeku odebere tuk, může ho přidat do omáčky. Maximálně s ním posílí jeho chuť.



Jako příloha je ideální rýže a jarní cibulka.


pokud vám zbude maso, tak doporučuji obrat a naplnit do Mandarínských palačinek.





Dobrou chuť  !


Žádné komentáře:

Okomentovat