neděle 7. ledna 2018

Vinná klobása


( 2,5 kg )


1 kg vepřového plecka
1 kg vepřového bůčku (prorostlejší)
30 g soli
200 ml bílého vína (suché)
200 ml mléka
130 g veky
1 lžička bílého pepře
3/4 lžičky muškátového květu
kůra z jednoho bilo citrónu
-
skopová střívka

Kdyby toto byl recept na pravou Weißwurst , tak tam by maso muselo být čistě telecí a klobásy by se místo grilování jen vařily ve vodě. Jako příloha by byl louhovaný preclík.

Toto jsou ale vinné klobásy, tak jak je známe tady u nás.
Medovou hořčici a preclík si k ní určitě dopřejte ;-)

Obě masa si nakrájejte na kostičky o hraně 1.5 cm. Oddělte libové od tučného a připravte si marinádu ve které bude maso přes noc.
K libovému masu přidejte veškeré koření a 2/3 soli. Zbytek soli dejte k tučnému.
-
Housku a mléko si nechte na druhý den.

Druhý den si semelte tučné maso na mlýnku se šajbou 0.5 cm a libové na té nejmenší co máte.
Jestliže vám v misce po semletí zbude nějaká tekutina, přidejte ji pomletému masu.


Natrhejte veku a zalijte mlékem. 
Řádně promačkejte a zapracujte do masa. Takto připravené maso je připraveno na plnění do střívek.
-
Střívka si připravte podle návodu na obale.  Většinou je ale třeba namočit je dvě hodiny předem do vlažné vody.


Střívka se dobře navlékají, pokud máte hubičku na plničce naolejovanou a nebo ještě lépe, když náplň z hubičky povyleze a střívko zevnitř dobře promašťuje.

Střívka můžete zauzlovat, zašpejlovat a nebo pouze přeložit. Záleží na vás, jakou používáte techniku.
Takto zhotovené klobásy můžete mít jako jednu nekonečnou ve spirále a nebo ji můžete přetočit na jednotlivé párečky velikosti, která vám vyhovuje.


Klosásu můžete vařit, grilovat, opékat na pánvi a nebo obalovat a potom smažit.
Co nám chutná je medová hořčice.
Tu si vyrobíte naprosto jednoduše. Bude k tomu stačit kremžská hořčice a lžíce medu. Poměr záleží na vás a jak moc nasládlá chuť vám bude příjemná.   

Recept na preclíky od Alena Draxlerová:
Laugenbrezel TESTO: 360 g psenicne hladke mouky, 200 ml vody,25 g drozdi (cerstve) 1,5 lzicky morske soli . LOUHOVANI: 10g jedle sody (to je priblizne 1 polevkova lzice) a 1 litr vody. Na posypani muze byt hruba sul ,sezam a nebo nic 
Postup je videt na videu .

Dobrou chuť  !

Žádné komentáře:

Okomentovat